handimade

Szállítási költség 1290 forinttól Foxpost-tal!
Szállítási költség 1290 forinttól Foxpost-tal!
+36 30 203 3880
Kérdésed van? Hívj bátran! +36302033880
kézművesség

Miért “drágák” a kézműves termékek? Hogyan festenek zöldre a multik?

Sokszor hallottam már, hogy mennyire drágák a kézműves termékek. Annyira ellettünk már kényeztetve az olcsó, kínai, tömeg gyártott cuccokkal, hogy a kézműves termékekről már egyből a drágaság jut az emberek eszébe. De miért nem az egyediség, minőség, vagy a környezetvédelem? Az alacsony vagy a magas árak a reálisabbak egy adott terméknél?

Az egyik kedvenc példám, ami már a zöldre festéssel vetekszik, az az élelmiszerüzletekben kapható 200 forintos (műszálas) hálós bevásárló zsák. Az, ami a zöldség és gyümölcs osztályon szokott lenni. Maga a kezdeményezés szuper, jó hogy kínálnak egyéb alternatívát is az egyszer használatos műanyagzacsi mellett. Ezek a zsákok moshatók, többször használhatók, a pénztárosok könnyen felismerik a bennük rejlő gyümölcsöt/zöldséget. Eddig jó, viszont mi a baj velük?

poliészter zsák
forrás: aliexpress

A legnagyobb baj velük az, hogy poliészterből vannak, ami ugyancsak műanyag, tehát az előállítása, lebomlása ugyanolyan problémákat vet fel a termékkel kapcsolatban mint az összes többi műanyag terméknél. Leegyszerűsítve: a műanyagzacskókat mosható műanyag zsákokkal helyettesítik, ami egyáltalán nem környezetbarát, csak úgy van beállítva. Ráadásul ezek Kínában készülnek tömeggyártással majd több ezer kilométert utaznak hozzánk. Jogosan merül fel benned a tény, hogy szinte minden Kínában készül, ez ellen nem tudunk mit tenni. Ez részben igaz is. Ha nem is tudjuk lecserélni a mobilunkat vagy a laptopunkat hazai gyártásúra, igenis van választásunk egyéb dolgok vásárlásánál.

Mi az igazán zöld megoldás?

A legjobb megoldás a zöldség, gyümölcs és pékáru vásárláshoz, ha varrsz magadnak saját zsákokat használt pólóból vagy lepedőből. Ha nem tudsz vagy nem szeretnél magadnak varrni, akkor pedig érdemes helyi varrónővel készíttetni, vagy hazai kézműves bevásárló zsákokat vásárolni. Nem mindegy, hogy a kínai tömeggyártást támogatod a pénzeddel vagy pedig egy helyi kézművest! Ami az árát illeti, igen, sokkal drágább lesz. Nem 200 forint lesz, hanem 800-1000 forint, amiben benne van az anyagköltség, a szabás és a varrás munkadíja. A reális ár pedig ez, nem a 200 forint. A kézműves termékek sokkal minőségibbek, évekig hasznukat veszed majd, érdemes ezekre beruházni, nem az olcsó és gyér minőségű termékekre.

A webshopban több méretben is kapható kézműves, pamut bevásárló zsák!

A kézművesek sosem fogják tudni felvenni az árversenyt a hatalmas multikkal. A multik pedig sosem fognak olyan minőségi termékeket árulni, mint amilyet egy kézműves, aki a szívét-lelkit beleteszi.

csomagolásmentes bevásárlás
Kézműves termékek
pamut zsákocskák

Környezettudatos emberek sem választják mindig a valóban zöld terméket

Az egyik zero waste Facebook csoportban jött fel az a téma, hogy a Müllerben 300 forintért lehet kapni fa mosogatókefét, bezzeg a zero waste webshopokban 1200 forint körül mozog az ára a hasonló keféknek. A vásárló pedig boldogan és büszkén csapja be a mosogatókefét a kosarába, majd elújságolja másoknak, hogy milyen jól is járt, hiszen egy csomót “spórolt”.

Igen ám, de milyen áron is spórolunk? Megspóroltuk a minőségi alapanyagot és a munkát, ráadásul a készítőnek a bérét is. Hiszen ezek a termékek ugyanúgy Kínából jönnek, több ezer kilométert utaznak és alul fizetett emberek készítik őket. A kommentekből az is kiderült, hogy minőségben sokkal rosszabb, mint az 1200 forintos, német gyártású társa, ami a legtöbb zero waste webshopban megtalálható.

Én is megkaptam már párszor

Tavaly több kézműves vásáron is részt vettem, ahol az általam készített textil termékeket árultam, kenyeres zsákok, szendvics csomagolók, edényfedők stb. A mai napig emlékszem rá, amikor egy idősebb néni nézegette az edényfedőimet, majd megjegyezte, hogy régen ő is használt ilyeneket (amik műanyag fóliából voltak) és körülbelül 200-300 forintért vett egy szettet a kínaiban. Majd megjegyezte, hogy nagyon szépek de nagyon drágák, s tovább ment. Annyira zavart, hogy ezt mondta, hogy elgondolkodtam rajta, hogy valóban drága lenne 1200 forint egy több évig használható, mosható, textil edényfedőre? De hiszen nekem abba van több száz forint anyagköltségem eleve, hova engedjek még az árából?

nagy edényfedő
mosható textil edényfedő

Egy idő után pedig elengedtem ezeket az embereket, mert akik ennyire nem becsülik a kézművességet és a minőséget, meg sem érdemlik azokat. Én nem szeretnék és nem is fogok 500 forintos órabéren dolgozni és szerintem mások is így vannak vele.

Ne felejtsd el!

A környezetvédelem nem arról szól, hogy veszünk pár “környezetbarát” kiegészítőt, lehetőleg minél olcsóbban. A környezetvédelem pont arról szól, hogy utána járunk, hogy melyik termék lenne a legmegfelelőbb ahhoz, hogy kielégítse a felmerült igényünket. Először is mérlegelnünk kell, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ha igen, milyen lehetőségek közül választhatunk? A kiválasztott terméket hol gyártották, mekkora utat tett meg hozzánk? Van-e esetleg hazai belőle? Miből áll?

Nekem az olcsó termékekről mindig az jut eszembe, hogy vajon milyen körülmények között gyártották. Hol szorították vissza a gyártók a költségeket? A minőségen, a környezetvédelmen vagy az emberek bérén? Az olcsó ételekről sem sok jó jut eszembe. Olcsó hús, tojás, tejtermék esetében, szinte biztos, hogy azoknak az állatoknak nem volt jó élete.

Ezzel persze nem arra akarok kilyukadni, hogy mindig mindenből vegyük meg a legdrágábbat mert az lesz a legjobb. Arra akarok kilyukadni, hogy ha fontos számodra a környezetvédelem, és többet szeretnél tenni érte azon kívül hogy fém szívószálat használsz, akkor válaszd a hazai, kézműves termékeket, a multik tömeg gyártott kínai termékeik helyett, még ha drágábbak is.

Konklúzió

Szóval a kézműves termékek azért drágábbak, mert a készítők kis mennyiségben vásárolnak alapanyagot (ezáltal magasabb áron), kis mennyiségben készítik a termékeket saját kézzel (nem gépek) de annál nagyobb odafigyeléssel. Ezáltal pedig minőségi terméket állítanak elő, azon az áron, amiért még megéri foglalkozni vele. 🙂

Te hajlandó vagy többet költeni kézműves termékekre? Volt már tapasztalatod zöldre festett termékkel? Írd meg kommentben, kíváncsi vagyok! 🙂